Geniet van onbeperkt lezen én luisteren voor maar €9.99p/m. Probeer 30 dagen gratis
Menu Sluiten

NL

Het kasteel van Elmina

Marcel van Engelen

Nu beoordeeld met:

Algemene beoordeling:

Beoordeling niet verzonden! Probeer het opnieuw.

Marcel van Engelen

Het kasteel van Elmina

beoordelingen

Nu beoordeeld met:

Algemene beoordeling:

Beoordeling niet verzonden! Probeer het opnieuw.

Winnaar M.J. Brusseprijs 2014

Geen ander deel van de Nederlandse geschiedenis heeft zo veel impact gehad op het beeld van de westerse wereld als de slavenhandel in West-Afrika. Bijna drie eeuwen lang, van 1612 tot 1872, bezat Nederland een tiental forten aan de toenmalige Goudkust (het huidige Ghana). Het belangrijkste was het kasteel van Elmina. Hiervandaan werden Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen op onmenselijke wijze naar Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied verscheept.

Het kasteel van Elmina beschrijft hoe leven en handel rond dit fort verliepen. Van Engelen trekt vanaf de kust het Afrikaanse binnenland in en bezoekt de plaatsen waaruit de slaven werden weggevoerd. Gaandeweg verdiept hij zich in de discussie rond slavernij die de laatste jaren in Nederland is opgelaaid. Was de slavenhandel niet minstens zo Afrikaans als Europees? Dit boek is een beklemmend verhaal over een geschiedenis die doorwerkt tot op de dag van vandaag en niet mag worden vergeten.

'Waren alle geschiedenislessen maar zo.' **** - Het Parool 'In Het kasteel van Elmina slaagt Marcel van Engelen er overtuigend in geschiedschrijving en journalistiek in één hand te nemen. Het resultaat is een opzienbarend, onthullend en leerzaam boek.' - Juryrapport M.J. Brusseprijs 2014 'Een vreselijk goede pen.' - NRC Handelsblad

meer

minder

Productdetails

Uitgeverij
Uitgeverij de Bezige Bij
ISBN
9789023477747
Publicatiedatum
16 mei 2013
Pagina's
272